A mozgás fontossága az óvodai nevelésben II. rész
2017. február 09. írta: KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS ISKOLÁJA

A mozgás fontossága az óvodai nevelésben II. rész

1. Miért fontos a sok mozgás gyermekkorban?

A gyermekkori mozgásfejlesztés (4-12 év között) nemcsak általánosságban az izomzatunk fejlesztéséről kell, hogy szóljon, abból is főleg a vázizomzatunk fejlesztése a legfontosabb, hiszen így előzhetőek meg, a későbbi – felnőtt korban- kialakuló mozgásszervi betegségek, mint például a lúdtalp, bokasüllyedés, térdfájás, csípő problémák, gerincbántalmak, háti szakaszon lévő eltorzulások, vállízületi leszűkülés, nyaki gerincsérv, hogy a legfontosabbakat említsük. Az idegrendszer ideg-izom kapcsolat helyes kifejlődése érdekében is nagyon ajánlott, hogy erre hangsúlyt fektessünk.

A rendszeres és tudatos mozgásprogramunk eredménye: kiváló minőségű érhálózat fejlődik ki, ami a sejtregenerációban és a belső szerveink megfelelő vérellátottságában kap majd nagy szerepet. Gyermekkorban az ízületrendszerünk laza és ruganyos, hogy megengedje számunkra a teljes testmagasságunk elérését, azonban ha nincs megfelelően megerősítve a szalagokat körülvevő izomzatunk, kamaszkorban és felnőtt korban számos sérülést tud okozni nekünk, akár a mindennapi élet során is, nem kell hozzá versenysportolónak lenni. A törzsizmaink terhelhetősége biztosan meg fogja határozni a gyermek teherbírását is később, a mozgás bármely területén.

Az idegrendszer tréningjét is jelenti a mozgás tehát, ahol a koordináció, egyensúly, gyorsaság képességét is fejlesztjük vele. Ahhoz, hogy egészséges fiatalokká majd felnőttekké váljunk, elengedhetetlen legalább heti 2 alkalommal a tudatos és preventív, életre felkészítő mozgást végezniük a gyermeknek. Hatásukra a gyermek kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és magabiztosabbá is válik. A testünk feletti kontroll megtanulása az idegrendszer összehangolt működésével együtt, egy teljes és egészséges, minőségi életet készít elő a gyermekünk számára.

2. Mire van hatással a mozgás? Hogyan függ ez össze a későbbi tanulmányi eredményekkel?

A rendszeresen és tudatosan végzett mozgásprogram által nő a koncentrációs képesség, a döntéshozó képesség. Segíti a felhalmozott energia levezetését, lehetőséget ad a stressz kidolgozására. Megtanítja a testünk és elménk feletti erő gyakorlását, segítve az emberi kapcsolatok összehangolását. Fejleszti a koordinációt, erőt, egyensúlyt, állóképességet, hatására nő az önbizalom és az öntudat. Erős alapokat ad, amire a gyermek bátran ráépíthet bármilyen sportág specifikus mozgást vagy élhet egy egészséges életet. 

3. Nem túlterhelő, ha a gyermeke mindennap valamilyen mozgásos feladatot űz?

A gyermekek számára a mindennapos mozgás nem túlterhelés, hanem a minimum létszükség a normális fejlődésükhöz. A mai kor eredményeképpen, amikor is autóval közlekedünk, kevesebb időt töltünk a játszótéren, telefonnal, tablettel játszanak a gyerekek, számítógép előtt múlatják az időt, a rendszeres mozgás még soha nem volt ennyire fontos és lényeges tényező.  

4. Mi a különbség a versenysport és az iskola előkészítő számára írt programotok, azaz a mindennapi mozgás között?

A versenysport már a nevében is tartalmazza, hogy egy verseny, azaz teljesítmény érdekében álló mozgásformát támogat. A versenysport cél- és eredmény orientált, nem pedig preventív és emberközpontú.

A versenysportoló a végsőkig edz, beáldozza az egészségét is és mindent elkövet,  a jó eredmény érdekében. Az adott sportág gyakorlatait gyakorolja, és nem fektet hangsúlyt semmi más mozgásfajtára, hogy ezt kompenzálja. 

Az iskolai előkészítő számára írt program egyik fő célja, hogy egyensúlyban és arányosan terhelje, illetve készítse fel a gyermek szervezetét és mozgásrendszerét az életében is előforduló mozgásformákra.

Preventív, ízületvédő szemléletű gyakorlatokat tartalmaz. Nem egy adott mozgásforma ismétlését támogatja, hanem egy tudatosan felépített képességfejlesztő rendszert alkot.. Szintrendszerre alapuló gyakorlatokat tartalmaz, amik lehetővé teszik a gyermek fejlődésének mérhetőségét 1 év után.

5. Mit jelent az hogy testséma, térbeli tájékozódás? Miért fontosak ezek?

A testtudatunk kialakulása nélkül az életünkben is sokkal nehezebben boldogulnánk, hiszen egész nap egy 3D térben kell léteznünk, és ebben kell megtanulnunk mozgatni és koordinálni magunkat a lehető leghatékonyabb módon. Azok a gyermekek, akik ebben jeleskednek nagyobb önbizalommal, magabiztossággal és öntudattal indulnak és érvényesülnek majd élet más területein is.

6. Hogyan hatnak egymásra vízi és szárazföldi sportok?

A vízi sportokra, az antigravitációs hatása miatt mindenféleképpen szükség van, így tudja kiegészíteni a szárazföldi sportokat. A szárazföldi erősítés tökéletes kiegészítő a vízi sportok könnyedsége mellett, ahol az izomzat tud ruganyosodni és nyúlni, illetve gerincterhelés nélkül dolgozni. 

7. Ha egy mondatot mondhatnál a szülőknek, akkor mit mondanál az úszásról/törzsizomzat erősítésről és annak fontosságáról?

A funkcionális edzés (törzsizom erősítés) lényege, hogy olyat izomzatot alakítson ki, amely egy életen át tudja támogatni a mindennapi életünkben előforduló szükséges mozgásokat, idegrendszerünk összehangolt munkájával az úszás és a törzsizom fejlesztés kombinációjával minden jellegű képességünk arányosan és egy időben, egyszerre képes fejlődni! 

 kids-with-balloons.jpg

További információ: http://www.kincsemsziget.hu/iskola_elokeszito

http://www.varazshidtanoda.hu

varazshidtanoda@gmail.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koneliiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr612243882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása